16 augusti 2009

Mönsterfundering

Under sommaren har jag mellan varven - om Göteborgshumorn tillåts - stickat sjalar i olika färger men i samma mönster. Jag har fått en fråga från några olika om vilket mönster jag använt mig av. Det bästa svaret är att säga att det är en egen variant av ett feather and fan mönster, eller rättare sagt en förenklad variant som visade sig ge en annan effekt än ursprunget.

Jag har lagt upp fem maskor och stickar sedan enligt följande:
Mönster (delbart med 18)
Varv 1
(RS): 2 r, omsl, Alla maskor stickas rätt till mittmaskan, omsl, 1 r, omslag, alla räta, omsl, 2 r
Varv 2
(AS): Alla maskor stickas avigt

Varv 3
*2 r, omsl, (2 r tills) 3 ggr, (1 omsl, 1 r) 6 ggr, (2 r tills) 3 ggr* Upprepa *-* till så mitt på varvet du kan komma, räta maskor till mittmaskan, omsl, 1 r, omsl, lika många räta maskor, Upprepa *-*, omsl, 2 r

Varv 4
Alla maskor rätt

Upprepa rapportens fyra varv.

Men jag misstänker att jag lyckats förskjuta mönstret jämfört med ursprungsvarianten, så effekten har blivit en annan än den tänkta. Fast inte sämre för det...
Kanske någon med bättre öga för stickning kan se vad jag gjort? Jag förstår inte riktigt själv, nämligen.

15 kommentarer:

Sommarfröken sa...

Jag har nog inte de ögonen ännu som ser dina funderingar. Men mina ögon ser ialla fall att det är en vacker sjal med vackert mönster! Ha en fortsatt skön söndag!/Sommarfröken

Stickfantomen sa...

Jag håller helt med Sommarfröken. Det har ju hur som helst blivit ett jättelyckat resultat ;-). Fin artikel i tidningen Hemslöjden.
Ha det gott.

Pia sa...

Kul att du är med i Hemslöjden. Har dock besökt dig innan du var med där. Sjalen ser fin ut och jag kan inte heller se vad du gjort, men fint är det. Ha en fin söndag.

metamorphosis sa...

Spännande när mönstret börjar leva sitt eget liv... inte helt fel med förskjutningar/felräkningar ibland! (om det nu var det som var orsaken?)

Anonym sa...

Tack för mönstret! Nu ska jag fösöka att sticka det. Får se om jag klarar av det. Återkommer till dig om resultatet framöver.
Ha en bra fortsättning på kvällen.
Många hälsningar från.
Maxelonia

Pom A sa...

Roligt att hitta hit, vad mycket fina grejor du skapar. Har nyss lärt mig att sticka och virka så jag förstår vad du menar att man blir helt fast.

På Återseende
Pom

Blyga killen stickar sa...

Sommarfröken - Jag har en annan inre syn över hur feather and fan ska se ut. Jag kan ha identifierat vad som hänt. Återkommer.

Stickfantomen - Visst blir det snyggt och oss emellan är det ju det som är det viktiga, eller hur?

Pia - Hemslöjden var precis hur kul som helst. Tack för berömmet.

Metamorphosis - Jag håller med. Så länge mönstren lever för sig själva men håller sig snygga är det bara skoj, men man vill ju lära sig mer.

Anonyma Maxelonia - Jag önskar lycka till. Återkom gärna och berätta hur det går.

Pom A - Du är varmt välkommen! Kul att du kommenterar. Känns jätteroligt. Lycka till. Jag kallar mig inte nybörjare längre, men minns väl hur kul det var i början. Låt mig säga så här; det blir bara roligare. Än en gång välkommen hit och välkommen tillbaka.

fröken pony sa...

Skitcoolt med en kille som stickar. och vilken rolig header du har :)

Ankan sa...

Vad fina saker du gör och lägger upp här på bloggen! Jag hittade hit genom Hemslöjden, och jag förstår varför du var med i den :)

Blyga killen stickar sa...

Fröken Pony - Roligt att du gillar det jag gör. Det finns massor av killar som stickar, men få som visar det. Tror jag... Välkommen hit!

Ankan - Tack! Jag blir alltid lika överrumplad av andras beröm, men roligt är det. Hoppas du kommer tillbaka hit. Hemslöjden ville ha med mig och jag är glad över att man tyckte att jag hörde hemma bland alla dom duktiga hantverkarna. Gissa om jag gick runt som Stolta killen när jag hade tidningen i min hand.

Anonym sa...

hej!
jag fattar inte!! du börjar med 5 maskor -fortsätter du med de första 2 varven tills du har 18??
jättefint är det ch jag vill gärna testa!
Hälsningar Britta

Anna sa...

Hej!

Jag blir helt hänförd av dina vackra verk :D du är oerhört duktig!

Jag tänkte bara fråga om du har några tankar på att spela in en film/fota under arbetets gång?

Jag är nämligen en nybliven arbetslös tjej som vill lära mig sticka, än så länge har jag bara lärt mig att "maska" (heter det så?haha) och där har jag fastnat.

Skulle vara underbart med lite råd om hur man går till väga, alla filmer jag hittar på youtube är värdelösa :(

Blyga killen stickar sa...

Oj, oj oj! Många kommentarer. Hur roligt som helst!

Britta - Du frågar; fortsätter du med de första 2 varven tills du har 18? Jag fortsätter sticka varv 1 och 2 tills dess att jag har 22 maskor - mittmaska - 22 maskor. Därefter börjar jag på rapporterna och varje rapport är 18 maskor. Lycka till!

Anna - Jag blir så glad över ditt beröm. Jag har lärt mig av min duktiga fru och hon lånar jag inte ut. Filmskapande står inte på programmet - i alla fall inte just nu. Ett gott råd är att söka dig ett stickcafé - om du inte är lika Blyg som jag vill säga... Lycka till önskar jag dig också. Ge inte upp. Du har hur mycket roligt som helst framför dig.

Bluewhiskey sa...

Aha... Det här ska jag testa *lägger till den på listan om kommande projekt* (den oändligt låååånga listan)

Snyggt resultat och skönt med en karl som vågar :)

Sophie sa...

Jag tycker sjalen är mycket tjusig, och en häftig variation. Det jag tycker att det ser ut som du gör som skiljer sig från det traditionella feather and fan är att du förskjuter mönsterupprepningen en eller ett par maskor varje varv. Börjar du på samma ställe i *_* efter första omslaget hamnar inte ökningar om minskningar på varandra som de gör traditionellt, utan lite på diagonalen. Ibland tycker jag att det kan vara lättare att se om man ritar upp ett diagram på rutpapper eller i excel, och så länge man har en ökning för varje minskning och vice versa så kan man rita lite hur man vill.